PDA

View Full Version : ArbotiX-M Hexapod Power Situation



SquirrelKnight
03-25-2014, 04:58 PM
I am using the 12 Volt power adapter that came with the Trossen Robotics Hexapod. I unplugged and plugged back in the power to get to the troubleshooting page talked about here( http://learn.trossenrobotics.com/interbotix/robot-crawlers/10-phantomx-hexapod/29-phantomx-hexapod-build-check {this is the Hexapod AXSimpleTest in Arduino}). It said it was reading -0.1 Volts and there were less than 10 Volts. I do not know what to do, PLEASE HELP!:confused:

PS. This is my first robot and there are many problems that I have run into, but this is the first thing I do not know how to fix.

KevinO
03-25-2014, 05:35 PM
Do you have a meter to verify the power supply by itself is providing 12 volts?

KurtEck
03-25-2014, 07:16 PM
My guess, at looking at that test page, that the voltage reporting is being done by doing a query of Servo #1. Now if Servo number 1 does not exist or if multiple servos have the id of #1, the query will fail and it will report some bogus value.

I am not sure if the servos that now ship with the PhantomX come configures, where each of the servos are given a unique ID, or if they come with all of them having the default id #1. If the later, you need to go through and connect up each servo one at a time and give it the specific id.

I am not sure of the official way to do that. I have my own Test program, that does a lot of the same stuff as the one you show in the link. In addition I have a command that allows me to set a servo ID. I keep a copy of it up at: https://github.com/KurtE/AX12_Test

jwatte
03-25-2014, 07:56 PM
There is now a sketch that you are supposed to load onto the Arbotix, and use to set the IDs of each of the servos.
I second the recommendation to use a multimeter to check the voltage.
Even a cheap $10 Harbor Freight special will be a great help for all kinds of electronics debugging. It's pretty much required equipment for this hobby if you don't already have one :-)

electricmotorcycles
03-27-2014, 10:40 AM
thanks for everyone's help, this was my students' post: we checked the voltage coming off the power adapter and it does read 12+ volts. we used the DynaManager Software (https://github.com/trossenrobotics/dynaManager/releases) as per [ http://learn.trossenrobotics.com/arbotix/1-using-the-tr-dynamixel-servo-tool#&panel1-1 ] to ID the servos. we could double check to make sure we did that correctly and that we do not have two #1's. if we unplug all the servos would that fix the low voltage error? i know the hexpodtest sketch will not work at point.

KurtEck
03-27-2014, 10:54 AM
Again if it were me, I would try unplugging all of the servos, except the one that you think is Servo ID #1 and see if that solves it.
The reason I mentioned this previously was looking at the Troubleshooting section of the manual you linked in:




Usually this error is very straightforward - you may get this error if you batteries are low, or you are using a power supply blow 10v. Check your power and your power jumpers
This error can also be caused if there is a problem with servo #1. If servo #1 cannot be found, the system cannot check the voltage. Problems with servo # 1 are most commonly

Multiple Servo ID #1 If multiple servos with ID # 1 are on the same bus, they will interfere with each other. The ArbotiX will not be able to detect any servo # 1, nor will it be able to read the system voltage.
No Servo ID # 1If there is no servo # 1 present, then the system voltage will not be read.

In both cases, you can solve this problem by correctly setting the IDs on your servos (http://learn.trossenrobotics.com/arbotix/1-using-the-tr-dynamixel-servo-tool#&panel1-1)



Kurt