Results 1 to 3 of 3

Thread: Robot 6 VDC Gearhead Motor Encoder problem

  1. Robot 6 VDC Gearhead Motor Encoder problem

    Quick question. Can anyone verify that the encoders on the new 6v RobotDC Motors work? (http://www.trossenrobotics.com/p/Robot-DC-Gearhead-Motor-6v180rpm.aspx)

    I connected them to a
    robogaia two axis encoder counter Arduino Mega shield (http://www.robogaia.com/two-axis-encoder-counter-mega-shield-version-2.html) and I'm not seeing any counts. I can swap the motor out with one that has US Digial encoders and it works fine. Also, the cables tested out fine using a continunity tester.

    Any ideas.

    - Jim

    Last edited by jronald; 12-30-2012 at 11:03 AM.
    Best regards - James Ronald
    JamesRonald.us/projects.html

  2. Re: Robot 6 VDC Gearhead Motor Encoder problem

    Quote Originally Posted by jronald View Post
    Quick question. Can any one verify that the encoders on the new 6v RobotDC Motors work? (http://www.trossenrobotics.com/p/Robot-DC-Gearhead-Motor-6v180rpm.aspx)

    I connected them to a
    robogaia two axis encoder counter Arduino Mega shield (http://www.robogaia.com/two-axis-encoder-counter-mega-shield-version-2.html) and I'm not seeing any counts. I can swap the motor out with one that has US Digial encoders and it works fine. Also, the cables tested out fine using a continuity tester.
    I thought that I would post that my Budget Bot encoder issue has been resolved.

    Using a scope I was able to determine that it is definitely necessary include pull-up resisters on the quadrature encoder outputs. In my setup, the quadrature outputs connect to robogaia which does not have pull-ups, I added some 4.7K resisters. If your connecting directly to an Arduino, the enabling the
    Arduino's internal pull-ups may be sufficient.
    Best regards - James Ronald
    JamesRonald.us/projects.html

  3. #3
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Portland, OR
    Posts
    3,198
    Images
    952
    Rep Power
    139

    Re: Robot 6 VDC Gearhead Motor Encoder problem

    Sorry I missed this, but yep- enable the internal pull-ups on the arduino and they work great.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 0
    Last Post: 12-02-2012, 06:39 PM
  2. Project SmartPhone Controlled nano ROBOT - power supply problem.
    By UncleBob in forum Arbotix, Microcontrollers, Arduino
    Replies: 0
    Last Post: 01-28-2012, 05:03 AM
  3. 1-Motor Phidget servo problem
    By Eric in forum DYNAMIXEL & Robot Actuators
    Replies: 8
    Last Post: 03-05-2008, 08:38 PM
  4. Robot Shoulder Problem
    By RoboRuss in forum Mechanics / Construction
    Replies: 2
    Last Post: 03-26-2007, 01:12 PM
  5. Robot Shoulder Problem
    By RoboRuss in forum Humanoids, Walkers & Crawlers
    Replies: 2
    Last Post: 03-26-2007, 01:12 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •